Fallback-banner: Badeanlegg

UV-anlegg – hvorfor bruke UV-lys for å rense bassengvannet?

Ultrafiolett lys steriliserer bakterier og alger - men ikke bare det – det reduserer også bundet klor i svømmebassenget, slik at det blir mindre klorlukt og irritasjon fra kloren.

Klor forbrukes i et UV-anlegg, men i og med at UV også gjør mye av «jobben» til klor blir klorforbruket ofte det samme med eller uten UV. 

I private svømmebasseng kan man redusere kjemikaliebruken betydelig ved å ha et UV-anlegg i drift!

Man kan ha førsteklasses filtre i renseanlegget, som fjerner alle synlige partikler, smuss og urenheter, men bakterier og alger vil fortsatt kunne oppstå. Vi dreper gjerne bakterier og alger i bassengvann med klor. Når kloret har drept bakterier blir den brukt opp og i den kjemiske prosessen dannes det salt og klorforbindelser (bundet klor/kloraminer). Kloraminer gir den karakteristiske klorlukten. Klor som er bundet er vanskelig å fjerne fra vannet uten tilleggsrensing med UV-filter og/eller aktivt kullfilter.

Du kan lese mer om aktivt kullfilter her. 

Det er bundet klor (eller kloraminer) som lukter klor, svir i øynene og gir noen kløe på huden. 

 

Ultrafiolett lys dreper bakterier

Bestråling av bassengvann med ultrafiolett lys dreper mikrober som bakterier, virus og protozoer, og har vist seg effektivt for reduksjon av bundet klor i svømmebasseng. UV-bestråling er også den desinfeksjonsmetoden som brukes ved flest norske vannverk.

Metoden er godt utprøvd og effektiv for desinfeksjon av vann, og UV-anlegg er enkle i drift.

Når du bruker UV-lys for å rense bassengvannet, kan du i mange tilfeller ha et lavere klorinnhold i vannet, og for utendørsbasseng med lav badebelastning vil man kunne ha et lavere forbruk av klor (det er vanlig i private svømmebasseng).

Enwa Badeanlegg har vært pionerer innen bruk av UV-bestråling til rensing av badevann, og har identifisert noen forutsetninger for å oppnå ønsket effekt.

  • UV-lyset må bestråle vannet med høy effekt og UV-lyset som benyttes må ha et brett lysspekter. Det er viktig med nok tid til stråling og høy nok effekt på UV-lyset. Riktig dimensjonering her vil være avgjørende for effekten på reduksjon av kloraminer.
  • Det er viktig at UV-anlegget plasseres etter filteret i renseanlegget slik at det ikke er for mange partikler i vannet når det passerer UV-anlegget.

Naturen viser vei

Solen avgir usynlig lys: ultrafiolett lys. Dette naturfenomenet brukes i UV-lamper. 

Den optimale bølgelengden for å ødelegge mikroorganismer (virus, bakterier, alger, gjær, mugg ...) er 254 nanometer. UV-C-stråler trenger inn og forstyrrer metabolismen til mikroorganismene er fullstendig ødelagt. Alle bakterier er dermed deaktivert (inkludert Legionella og Cryptosporidium) og kan ikke reprodusere.

Lysspekter

 

UV-anlegg med høy strålingsintensitet

I de senere år er det hovedsakelig gjort installasjoner med mediumtrykk UV-anlegg som har høy strålingsintensitet over et stort bølgelengdespekter. Disse anleggene monteres inn for å rense hele sirkulasjonsmengden og resultatene som oppnås er et fantastisk godt badevann med hensyn på kimtall (bakterier) og på innhold av klorforbindelser (bundet klor).

Om du skal installere mediumtrykk UV-anlegg, er det viktig å se etter en leverandør som leverer utstyr spesielt designet for badeanlegg. Se etter utstyr med høy effekt selv for kompakte og små installasjoner. UV-anlegg krever stort sett svært liten plass.

 

Til Enwa Badeanleggs medium trykk UV-produkter

 

 

UV i kombinasjon med kullfilter

De første installasjoner vi gjorde tidlig på 90 tallet ble gjort der bakterievekst i filtermediet kunne være et problem. Installasjonene var lavtrykks UV med 254 nm for bakteriedestruering, og ble montert i kombinasjon med kullfilteranlegg.

 

Private basseng

For anlegg med svært lav belastning vil fortsatt lavtrykk UV-anlegg være en god sikring mot bakterier og alger, og samtidig en svært prisgunstig løsning. Dette kan være aktuelt i for eksempel private basseng hvor det er lite forurensning tilført fra badende, samtidig som klor ikke tilføres kontinuerlig og kontrollert.

 

Til Enwa Badeanleggs lavtrykk UV-produkter

 

Hva bør du se etter til UV-anlegget

  • Se etter UV-anlegg med god energiutnyttelse og høy driftssikkerhet. UV-lampene installeres i et beskyttelsesrør av kvartsglass (vanlig glass reduserer effekten av UV-stråler). De fleste anleggene leveres med manuell visker for rengjøring av kvartsglasset, men automatisk viskersystem kan leveres for mange anlegg. I praksis ser vi at det er lite behov for rengjøring av kvartsglasset, da bassengvann er betydelig renere enn for eksempel drikkevann.
  • Sjekk også at anlegget håndterer 100 % av sirkulasjonen. Modellene kan være utstyrt med effektstyring, temperaturvakt, sirkulasjonsvakt og viskermekanisme, samt intensitetsmåler og display for status og alarmer. Systemene kan ofte styres med en moderne PLS.
  • Til badeanlegg er det viktig å velge UV-kammer i syrefast stål, riktig utforming av UV-kammeret relatert til oppholdstid og UV-dose som tilføres.
  • UV-anlegg kan skape giftig THM. Det er nødvendig å sjekke at man bruker produkter som har fjernet de viktigste bølgelengdene som skaper THM, slik at ikke badende risikerer å puste inn skadelig luft. 

 

Som det meste i dag selges det også «piratdeler» til UV-anlegg. Piratlamper som utgir seg for å være som originale lamper gir ofte kort levetid og skaper problemer for driften med feilmeldinger og problemer med garanti oppfølging fra leverandører.

MP 3D lampe medium trykk fra BIO UV

 

Oppsummert er UV-anlegg enkle i drift, har bakteriedrepende virkning, og reduserer bundet klor til et lavt og behagelig nivå, så vi anbefaler at bassengeiere vurderer et UV-anlegg til rensesystemet av badevannet.

Les om veien vannet tar fra bassenget gjennom hele renseanlegget og tilbake i bassenget igjen her

---

Kontakt oss

Offentlige bad Norge

Enwa Badeanlegg AS

+47 22 30 40 40

enwabad@enwa.com

Private badeanlegg Norge

Pahlén International AS

+47 35 50 59 90

pahlen@enwa.no 

Enwa Pahlen

Designed by Allegro - Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.