Enwa har bygget og levert prosessteknisk entreprise til Lillehammer vannverk på Hovemoen. Det nye vannverket ble satt i drift i januar 2022 og ble et av Norges største grunnvannsanlegg.
Anlegget skal sikre innbyggerne i Lillehammer kommune vann med riktig kvalitet i henhold til drikkevannsforskriften.
Anlegget har maksimum kapasitet på ca. 400 l/s (1440m3/t) og gjennomsnittlig produksjon på mellom 110 og 150 l/s.
Enwa PMIs leveranse består av maskinelle og prosesstekniske installasjoner, inkludert elektro og automasjon. Enwa har også stått for igangkjøring og inntrimming av prosessen.
Enwas leveranse er stor og omfatter i hovedsak:
Grunnvannskilden til vannverket består av fem produksjonsbrønner, der noen av brønnene har forhøyede verdier av mangan. Høyt innehold av mangan ved grunnvannsuttaket gir problemer med utfellinger som tetter ledningsnett, samt gir uønsket farge og smak på drikkevannet.
Mangan sammen med jern er stoffer som oksideres og felles ut som hydroksider i oksygenrikt miljø. De løses i vann ved aerobic forhold (uten tilgang på oksygen) og lavere pH-nivå. I hvilken form, løst eller fast mangan foreligger i vannet avhenger av tilgang til oksiderende stoffer og pH.
Renseprosess for mangan har større utfordringer enn utfelling av jern og krever høyre konsentrasjoner av oksiderende stoffer, høyre pH-nivå og mer tid for å fullføre oksideringsreaksjonen.
Rensemetoden for å få mangan felt ut fra vannet er kjemisk-fysisk prosess som består av oksidasjon for å få oppløst mangan til fast form og filtrering.
Renseprosessen er oppbygd med to parallelle produksjonslinjer som er forsynt fra fem grunnvannsbrønner.
I vannbehandlingsanlegget går produksjonslinjene sammen før det doseres kaliumpermanganat (KMnO4) som oksyderingskjemikalie og lut (NaOH) for å opprettholde pH-nivå på 8,5 for optimal oksidasjon.
Deretter fordeles vannet mellom de to oksidasjonsbassengene for lufting med oppholdstid på 30 minutter for å få mangan ferdig oksidert til fast (partikulært) form.
Etter oksidasjonstrinnet fordeles vannet til respektive linjer med totalt åtte nedstrøms sandfiltre, hvor oksidert mangan felles ut.
Etter manganen er felt ut, går vannet gjennom tre UV-aggregat for desinfisering. Deretter føres vannet videre til spylevannsbasseng før det fordeler seg på to rentvannsbasseng på til sammen 4.000 m3.
For å opprettholde sikker og stabil vannbehandling ble det gjennomført justering av følgende kritiske punkter i renseprosessen:
Resultatene av vannanalyser for mangan ligger < 2 µg/l (kravet i drikkevannsforskriften er 50 µg/l).
Lillehammer vannbehandlingsanlegg i solnedgang (foto: Sweco)
Enwa PMI
Telefon: 33 48 80 50
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.