Fallback-banner: Badeanlegg

Forfilter: Slik unngår du badehetter og hår i svømmebassengpumpene

Med en grovmasket sil eller et forfilter, vil man få fjernet de største gjenstandene og partiklene før pumpene bringer vannet rundt til resten av renseanlegget.

Forfilter benyttes alltid foran hovedsirkulasjonspumper i renseanlegg for svømmebasseng og badeanlegg. Forfiltret plasseres normalt mellom utjevningstank og pumpen, og de skal sikre at ikke større partikler kommer inn i pumpen.

Illustrasjonsbilde - liten silkurv i plast - fanger opp blant annet løv, svømmebriller og større gjenstander fra bassenget. 

 

Pumpehavari

Normalt er forfilter bygget med et transparent lokk slik at det ved visuell kontroll kan sjekkes om filtret - også kalt silkurven - trenger å renses.

Det er viktig for driftssikkerheten ved anlegget at forfilteret har god kapasitet slik at større gjenstander som badehetter, plasterlapper, bandasjer, hår, hårstrikker, mindre badeleker og lignende ikke tilstopper filteret for mye mellom hvert ettersyn.

Hvis forfilteret blir tilstoppet for mye, vil pumpekapasiteten og derav rensekapasiteten ved anlegget kunne reduseres drastisk. I de verste tilfellene vil det kunne medføre pumpehavari med påfølgende stenging av anlegget.

 

Rens av filteret

Det anbefales at forfilter sjekkes daglig av driftspersonell. Selv om den daglige rutinen sjelden avdekker behov for rens av forfilter, vil det kunne komme større gjenstander som for eksempel en badehette i grovfilteret, og da er det viktig å få dette fjernet raskest mulig.

 

Førsteklasses forfilter laget av glassfiberarmert polyester (GAP) med silkurv av syrefast stål

 

Eget avløp

Forfilter bør, om dette er praktisk mulig, ha et eget avløpsrør / rør for tømming (med stengeventil) til sluk.

Slik unngår du unødig vannsøl på gulv ved rens av filteret. Samtidig vil eget avløp sikre at ikke filterhuset åpnes med vanntrykk.

Dette kan for eksempel skje ved at ventiler før eller etter forfilter ikke holder tett, eller at man rett og slett glemmer å stenge ventiler før åpning av filterhuset.

Forfilter leveres normalt med filterhus i GAP (glassfiberarmert polyester) eller syrefast stål med lokk i transparent ACRYL og silkurv i syrefast stål.

Det finnes også mindre forfiltre i andre plastmaterialer og med silkurv i plast. Disse benyttes normalt i forbindelse med mindre pumpeanlegg og mindre bassenger.

 

Den første barrieren for å stoppe store gjenstander, er overløpsrenner. Du kan lese om overløpsrenner og alt overløpsrenner gjør for bassenget her. 

 

Kontakt oss

Offentlige bad Norge

Enwa Badeanlegg AS

+47 22 30 40 40

enwabad@enwa.com

Private badeanlegg Norge

Pahlén International AS

+47 35 50 59 90

pahlen@enwa.no 

Enwa Pahlen

Designed by Allegro - Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.