Fallback-banner: Badeanlegg

Er overløpsrister og overløpsrenner viktig for bassenget?

Funksjonelle lister for overløpsrenner i svømmebasseng: 

Hva er poenget med overløpsrister og overløpsrenner i bassenget? 

Overløpsrenner skal ivareta mer enn å ta unna vann som skvulper over kanten. Overløpsrennene er en del av renseprosessen, bølgedempingen, sikkerheten og estetikken til bassenget.

Avfallsstoffer fra badende og partikler i overflatevannet

Overløpsristene i svømmehallen må fungere godt for borttransportering av overflatevannet i bassenget. Urenheter og partikler vil nemlig ofte blir liggende i overflatevannet før det eventuelt synker ned i bassenget. Vannet som skvulper over rennene er dermed første mulighet for fjerning av større gjenstander som badetøy og leker fra vannet.

Men ristene som dekker overløpsrennene i svømmebasseng har flere funksjoner.

 

Bølgedemping og borttransport av vann

Ristene i svømmebasseng, og spesielt konkurransebasseng skal effektivt medvirke til bølgedemping. Her vil utformingen og plasseringen av risten ha stor betydning for hvordan bølgene «forsvinner» ned i rennene.

 

Er risten utformet feil vil vannet kunne løpe over risten og ut på gulvet rundt bassenget eller bølgene kan slå tilbake ut i bassenget igjen.

Ristene må være solide og tette nok til at man kan gå, stå og hoppe på dem, samtidig som vannet ikke skal skvulpe over risten og ut på gulvet rundt bassenget.

I bassenger med mye aktivitet og derav mye bølgeskvulp, vil det ofte være best å benytte rister med lameller som går parallelt med bassenget (såkalt langsgående rister).

Når ristene er langsgående klarer overløpsrennene å ta opp vann raskere.

 

Estetikk og sikkerhet

Ristene skal dekke overløpsrennen pent og på en sikker måte. Ristene må ha god sklisikring for bare føtter. Rister blir normalt levert i plastmateriale som PVC, ABS eller kompositt blandingsmateriale og i mange forskjellige farger. Du vil se at det er store kvalitets- og prisvariasjoner på rister.

De enklere rimelige rister er normalt beregnet for private svømmebasseng hvor det er lite bruk og lite belastning på ristene. For offentlige badeanlegg er kravene til robusthet mye større og det bør av sikkerhetsmessige grunner velges de beste kvaliteter på ristene.

De beste ristene er i komposittmateriale. De har stor bruddstyrke, er tyngre slik at de ligger stabilt, kan spesialtilpasses mål og, krav til sklisikring er godt ivaretatt.

 

Renhold

For renhold av bassenganlegget er det viktig å planlegge for at ristene enkelt kan fjernes slik at man får rengjort nede i overløpsrennen.

 

Støy

God kvalitet og utforming på risten vil også kunne medvirke til at det støyer mindre fra overløpsrennene.
For å oppsummere skal overløpsrennene ivareta mer enn å ta unna vann som skvulper over kanten. Overløpsrennene er en del av renseprosessen, bølgedemping, estetikken til bassenget, og sikkerhet i badeanlegget.

Les mer om renseprosessen i badeanlegg og svømmebasseng her - renseanlegget sted for steg

Kontakt oss

Offentlige bad Norge

Enwa Badeanlegg AS

+47 22 30 40 40

enwabad@enwa.com

Private badeanlegg Norge

Pahlén International AS

+47 35 50 59 90

pahlen@enwa.no 

Enwa Pahlen

Designed by Allegro - Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.