Fallback-banner: Badeanlegg

Hva skal vi med lys under vann, og hvor mye undervannsbelysning bør en ha i svømmebassenget?

Belysning under vann benyttes for å få god sikt i bassenger og ikke minst for å fremheve det dekorative med flotte bassenganlegg. God sikt er essensielt for sikkerheten i bassenget.

Vi skriver også litt om den revolusjonerende utviklingen undervannslys har gjennomgått de siste årene. 

Sikkerhet og estetikk

Belysning under vann benyttes for å få god sikt i bassenger og ikke minst for å fremheve det dekorative med flotte bassenganlegg. God sikt er essensielt for sikkerheten i bassenget.

Uten god undervannbelysningen i badeanlegget - spesielt for dype basseng - kan sikkerheten til de badende settes i fare. For offentlig svømmebasseng og badeanlegg er sikkerhet for de besøkende det aller viktigste.

Uten god belysning under vann, kan det være vanskelig å se om det er badende i vannet. Det vil også være vanskelig å se om vannet er rent og klart, eller om det er objekter i vannet som ikke skal være der.
I verste fall kan det være vanskelig å se personer i vannet som trenger hjelp i en nødssituasjon.

Strøm og vann - en dårlig kombinasjon?

Et sikkert basseng er alltid i fokus i bassengbransjen. Elektrisk strøm og vann kan være en farlig kombinasjon - derfor leveres undervannsbelysning kun med lav spenning, fra 12 til 30 Volt, der lyskilden er neddykket i vann.

Undervannsbelysning er blitt billig i drift

Lys, lamper og lyskilder har gjennomgått en revolusjonerende utvikling de siste årene. Belysning til bruk i svømmebasseng, fontener, vanndammer og lignende er ingen unntak. Det er mye nytt på markedet, og det er billig i drift.
Du kan spare mye på strømregningen ved å bytte fra glødelamper og halogenlamper til LED-belysning.

Fra glødelamper til LED

De første typer undervannslys var vanlige glødelamper. Disse er fortsatt vanlige i bruk, spesielt i private bassenger, siden denne lyskilden er forholdsvis rimelig i anskaffelse.
Senere kom halogenlamper som gir mer lys i forhold til strømforbruk.

Halogenlamper er mye benyttet i offentlige bassenger og større badeanlegg. Disse lysene leveres ofte med et solid sikkerhetsglass som beskytter lyspæren.

I senere tid har LED-belysning overtatt mye for de to foran nevnte lys typer. LED utmerker seg ved svært lavt strømforbruk sammenlignet med tidligere lys-typer. Bra for strømregningen og miljøet.

Eksempel på lysmengder i forhold til strømforbruk:

  • Glødelamper (PAR 56): 10 – 15 Lumen/W
  • Halogenlamper: 15 – 20 Lumen/W
  • LED monocrome (hvitt lys): 100 – 160 Lumen/W
  • Belysning under vann krever lamper med stor lysstyrke; for å belyse et basseng kreves omtrent 500 lumen per kvadratmeter bassengflate.

For dype basseng må det ofte settes lys i flere dybder for å få belyst bunnen godt nok. Dette innebærer at det må gjøres en egen lysmengdeberegning for det enkelte basseng.

Undervannsbelysning i LED

Effekt belysning med farget lys:

De nye lys typene med LED kan leveres for farget lys (såkalt RGB og RGBW lys), det er da mulighet for flere farger og fargekombinasjoner med samme lyskilde. RGBW er farget lys med hvitt lys som en av kombinasjonsmulighetene.

Ved bruk av farget lys må det beregnes høyere effekt for å oppnå tilstrekkelig lysmengde.

Vanninntrengning i lampen

Selv om det benyttes lav spenning slik at sikkerhet er ivaretatt, er det helt nødvendig at koblingspunktene til lyskilden er 100 % vanntett konstruksjon, for at de skal virke.

Det vanligste problem med feil på undervannslys er i forbindelse med vanninntrenging i lampen. Ofte skjer dette etter et lyskildebytte (gjelder glødelamper og halogenpærer) og det er derfor sterkt anbefalt at pakninger alltid skiftes samtidig.

Pakninger og pakningsflater må være et hundrede prosent rengjort før delene settes sammen.

Flotte kombinasjoner med lys og vann (foto: Kompleks ® )

Klikk her for å gå til Enwa Badeanleggs produktsider om undervannsbelysning

Kontakt oss

Offentlige bad Norge

Enwa Badeanlegg AS

+47 22 30 40 40

enwabad@enwa.com

Private badeanlegg Norge

Pahlén International AS

+47 35 50 59 90

pahlen@enwa.no 

Enwa Pahlen

Designed by Allegro - Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.